onsdag 26 maj 2010

3 x Georg Breuer 2008




Snart kan vi kalla det en vårtradition, traditionen vår. Säsongens Breuerviner i parallella glas, gärna ihop med fisk, vit sparris och övriga Amatörer. Denna gång är vinerna tre till antalet och vi förväntar oss en vidvinklad bild av såväl årgång som vingårdarnas likheter och skillnader. Kartan över vingårdarna i Rheingau avslöjar hur direkta grannar plättarna Rottland och Roseneck är på Rüdesheimer berg, och man behöver inte blicka långt österut för att finna monopolet Nonnenberg. För även om vinfirman Georg Breuer på intet sätt är unik i sin strävan att skapa personliga viner är förhoppningarna om en lektion i ursprungstypicitet allt lite extra höga.




Första glaset är riktigt spännande att sticka ner näsan i. Massor av mineraler som visar sig i många skepnader - som rökig slöja, järn, fiskrens och rått fläskkött. Några oljigt feta inslag i form av mandel och nog plockar doftsinnet upp våt ylle, hur malplacerat det än känns. I munnen ger vinet ett fylligt intryck där kraften inte rubbar balansen. Man slås direkt av den fina skärpan, som måste vara precisionsslipad för att inte eggen ska bli för skör. Den fruktiga kroppen får ganska stort utrymme och det vattnas rejält i munnen av de hyfsat integrerade limesyrorna.


2008 Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling

Hurra! Kvällens vinnare med enbart första- och andraplatser i protokollen. Riktigt kul att Roseneck levererade, som nog var lite av en underdog i startledet.


Andra glaset har trions mest infriande doft. Färre mineralanknytningar, ett renare anslag och fler tropiska toner som bitter grape och sött ananasspad. Smaken upplevs något nättare i kroppen och därför tar också syrorna något större plats. Fruktsötman är förhållandevis nedskruvad och mittenpartiet känns inte lika yvigt som motståndarnas, en bättre totalbalans helt enkelt. Vi noterar även en liten metallisk nyans i avslutet.

2008 Rauenthaler Nonnenberg Riesling


Trots en rad olikheter från förra årgången var monopolets karakteristiskt tropiska inslag ganska lätta att härleda. Mer kropp och öppnare framtoning än nollsjuan, på bekostnad av det skarpa fokus vi gillade i fjol. Riktigt gott, favorit hos några provare och en hedrande andraplats totalt.

Tredje glaset har en doft som sticker ut från de övriga startfältet. Parfymerad med drag av blomblad och mogna aprikoser, såsom vi minns de mogna aprikoserna doftar Toscana. Oljigast av de tre och i provningskontext är doften ganska tilldragande i sin udda och särpräglade stil. Smakmässigt presenteras ett kliniskt rent vin blygsam fruktkomponent. Syrorna är sylvassa, men utanpåliggande på ett sätt som inte är helt attraktivt. Jämförelsevis är den övergripande känslan lite fadd, spretig och allmänt oharmonisk. Och är det inte en liten konstig bismak i avslutet..?


2008 Rüdesheimer Berg Rottland Riesling


Aprikoserna skall tydligen vara typiska för Rottland, annars var det inte mycket vi kände igen eller fick infriat i den här versionen av vinet. Någon föll för vinets egenheter, andra var mer kritiska. Om loppet var jämnt mellan guld och silver rådde det inga tvivel om kvällens tredjeplats.



Sammanfattningsvis konstaterar vi att noteringarna lätt handlar om lite nyanser här och små skillnader där. Det är med små bokstäver som de olika vinerna viskar ut sina egenheter, om än något mer välartikulerat än hos nollsjuorna. Vi registrerar att årgången adderat bjussighet och i viss mån tidigare drickbarhet, även om lagring kanske råder bot på det yviga och spretiga vi anmärker på idag. Att Georg Breuer skapar individuella viner, där varje enskilt cru får sina egenskaper belysta, är såklart åter värt att berömma. Och även om Rottland fick en hel del gliringar var det mestadels positiva omdömen mellan påfyllningarna. Men trots det dyker frågan upp: hur gärna vi handlar och dricker dessa viner igen? Roseneck må vara undantaget, men risken finns nog att vi, precis som med årgång 2006, inte handlar på oss. Vi vill helt enkelt ha mer fyrverkerier för pengarna. Med detta sagt lovar vi oss snara smakprov från Künstler, Leitz, Weil, Spreitzer eller någon av det andra producenterna från Rheingau.

ps. Något knas är det med formateringen, så långt är vi överens, Blogger och jag. ds.


2 kommentarer:

  1. Bra sagt! Visst är det lite si och så med prisvärdet, men det finns ändå en oemotståndlig dragningskraft. Nästa steg är väl en rejäl vertikal. Vilken läsare vet var man i europa får tag på en sån?
    /Erik

    SvaraRadera
  2. Man kan väl börja här..

    http://www.koelner-weinkeller.de/index.php?id=sortiment&q=breuer&rows=50

    SvaraRadera